• 05 ΦΕΒ 15

  Βασικός έλεγχος για παιδιά 3-13 ετών

  Έλεγχος βασικού Check up και επιπλέον IgE, σίδηρος και φερριτίνη, ASTO, λιποπρωτείνη Lp-α, ομοκυστείνη

  Στα παιδιά ηλικίας 3-12 ετών, χρησιμοποιούμε το πακέτο των αναλύσεων του βασικού Check up, με το οποίο πραγματοποιείται ο απαραίτητος έλεγχος των έμμορφων στοιχείων του αίματος, των νεφρών και του ήπατος, η μέτρηση του σακχάρου, των χοληστερινών – λιπιδίων, και του ουροποιητικού, με τις εξετάσεις :

  ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΞΕΤΑΖΕΙ :
  Γενική αίματος / Αιμοδιάγραμμα Μυελό των οστών, αναιμίες,βραχείς και μακροχρόνιες κεντρικές φλεγμονές
  Ταχύτητα καθίζησης ΤΚΕ
  CRP hs  C-αντιδρώσα πρωτεϊνηΥψηλής ευαισθησίας Βραχυχρόνιες φλεγμονές,καρδιαγγειακό κίνδυνο (ενδοαγγειακές φλεγμονές)
  Σάκχαρο νηστείας / διώρου Σακχαρώδη διαβήτη
  Ουρία Νεφρική λειτουργία
  Κρεατινίνη
  Ουρικό οξύ Αρθρίτιδες, διατροφικές διαταραχές
  Κάλιο
  Νάτριο
  Χοληστερίνη Δείκτες κινδύνου σε καρδιαγγειακά λόγω δυσλιπιδαιμίας
  HDL
  LDL
  Τριγλυκερίδια
  Αθηρωματικός δείκτης
  γ-GT Ηπατική λειτουργία
  Τρανσαμινάσες ALT & AST
  Γενική ούρων Παθολογία και λοιμώξεις σε νεφρά και κύστη

  Οι ιδιαιτερότητες όμως της παιδικής ηλικίας (αλλεργίες, αμυγδαλίτιδες, πιθανή διατροφική ανεπάρκεια κ.α.) καθώς η ανάγκη για πρώιμη ανίχνευση παραγόντων κινδύνου από πιθανή οικογενή δυδλιπιδαιμία, δημιουργούν την ανάγκη ελέγχου επιπλέον αναλύσεων. Οι πλέον σημαντικές είναι οι :

  Ανοσοσφαιρίνες Ε (IgΕ)

  Αποτελούν τον βασικό δείκτη αλλεργιολογικών αντιδράσεων όλων των τύπων. Οι αλλεργίες ταλαιπωρούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστού των παιδιών (~30%), που με την άσκοπη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού, να εξαντλείται συνολικά ο οργανισμός τους.

  Η πρώιμη ανίχνευση των αλλεργικών αντιδράσεων στα παιδιά, είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς δίνει πληροφορίες για την αποφυγή παραγόντων που ενισχύουν συσσωρευτικά την αλλεργική αντιδραστικότητα του ατόμου. Με την σωστή ενημέρωση και τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα μπορεί να αποφύγουμε ακόμα και μία πιθανή ακραία, ξαφνική και πολύ επικίνδυνη περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης, το αλλεργικό σοκ, το οποίο μπορεί να συμβεί σε περίοδο διακοπών και σε τόπους με περιορισμένες δυνατότητες άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης (π.χ. από τσίμπημα εντόμου).

  Σε περίπτωση που βρεθούν αυξημένα επίπεδα IgE, τότε μπορεί να αναλυθούν περαιτέρω εξειδικευμένοι αλλεργιολογικοί δείκτες (rast tests), για τον ακριβή εντοπισμό των αλλεργιογόνων (σκόνες –  γύρη – τρόφιμα) με την υπόδειξη παιδιάτρου – αλλεργιολόγου.

  Αντιστρεπτολυσίνη (ASΤO)

  Είναι το τέστ για ανίχνευσης πιθανής προσβολής των αμυγδαλών από στρεπτόκοκκο. Η ανίχνευση της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης με την συγκεκριμένη εξέταση, χρησιμοποιείται ως κριτήριο αξιολόγησης ενός μελλοντικού πυρετού. Η λοίμωξη είναι πολύ συνηθισμένη μεταξύ των παιδιών, και σε φάση έξαρσης απαιτεί άμεση αντιμετώπιση για να αποφευχθούν πιθανές σοβαρές παρενέργειες της ( πχ. προσβολή της καρδιάς).

  Σίδηρος (Fe) και Φερριτίνη (Ferr).

  Οι εξετάσεις εκτελούνται σε συνδυασμό για την εκτίμηση της επάρκειας του διατροφικού σιδήρου στα παιδιά.

  Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών που συνηθίζεται στις παιδικές ηλικίες, δημιουργεί συχνά προβλήματα στην απορρόφηση του σιδήρου, (το αγελαδινό γάλα είναι φτωχό σε σίδηρο, αλλά και η ίδια η πρόσληψη ασβεστίου παρεμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου).

  Πιθανή έλλειψη σιδήρου, πέρα από την αναιμία με τα συμπτώματα κούρασης, μπορεί να φέρει γενικότερη αλλαγή συμπεριφοράς στα παιδιά, μέχρι και μαθησιακές δυσκολίες.

  Λιποπρωτεΐνη α (Lp-a),  αποτελεί ανεξάρτητο λιπίδιο, και παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακών, όπως και οι χοληστερίνες. Τα επίπεδα της λιποπρωτεϊνης καθορίζονται γενετικά, και γι’ αυτό τα επίπεδα της παραμένουν σταθερά και ανεξάρτητα της διατροφής, από την παιδική ηλικία..

  Η μέτρησή της λιποπρωτεϊνης α προτείνεται για την ολοκληρωμένη εκτίμηση του πιθανού κινδύνου από δυσλιπιδαιμία και την σωστή ρύθμιση της διατροφής των παιδιών, ειδικά σε περιπτώσεις με οικογενειακό ιστορικό δυσλιπιδαιμίας ή καρδιαγγειακών νοσημάτων.

  Ομοκυστεΐνη (Hcy)

  Η εξέταση εντάσσεται προαιρετικά  στο check up των παιδιών, και ειδικά σε όσα έχουν δυλιπιδαιμία, ή είναι παχύσαρκα, ή έχουν οικογενειακό περιβάλλον με δυσλιπιδαιμίες ή με καρδιαγγειακά νοσήματα ή και θρομβοφιλία. Με την χρήση της εξέτασης ανιχνεύουμε πιθανές φλεγμονές των αγγείων ή του λιπώδους ιστού, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα με χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής.

  Η εξατομίκευση του check up, λαμβάνει υπ’όψιν πολλαπλές παραμέτρους του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού του παιδιού. Ανάλογα με την περίπτωση, η επιλογή των εξετάσεων μπορεί να περιορισθεί στις απολύτως απαραίτητες του βασικού check up, μπορεί όμως να περιέχει και αναλύσεις οι οποίες δεν αναφέρονται εδώ. Για το λόγο αυτό συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας, ή τον οικογενειακό σας ιατρό ή ρωτήστε μας τηλεφωνικά (23850 49200-208) για να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες και συστάσεις.

  Τα αποτελέσματα σας τα παραδίδουμε με πλήρη επεξήγηση – αξιολόγηση καθώς και πρώτες οδηγίες εφ’οσον χρειασθούν


  Σαν προετοιμασία για την πρωινή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :
   να γίνει υποχρεωτικά λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
  – η λήψη του τελευταίου γεύματος να γίνει μέχρι και 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
  – το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (εάν εμπεριέχει τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
  – το πρωί να μη γίνει λήψη γεύματος, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.

  Για τη λήψη των ούρων :
  – συλλέγονται τα πρώτα πρωινά.
  – τοπική πλύση με άφθονο νερό, χωρίς σαπούνι.
  τα πρώτα ούρα της ούρησης τα απορρίπτουμε και συλλέγουμε μία μικρή ποσότητα από τα μεσαία της ούρησης, σε ειδικό ουροσυλλέκτη.

Σχετικές εξετάσεις

Κλείστε ραντεβού