• 05 ΦΕΒ 15

    Έλεγχος σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών

    sexual-trΤα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ελέγχονται προληπτικά, καθώς η μετάδοσή τους γίνεται τις περισσότερες φορές από άτομα που δεν έχουν αντιληφθεί ότι πάσχουν από αυτά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χρόνος για την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων και ενοχλήσεων κυμαίνεται από λίγους μήνες έως αρκετά χρόνια.

    Α’ Επίπεδο αναλύσεων, ιδιαίτερα επικίνδυνες λοιμώξεις :

    Ηπατίτιδες Β και C (HBV, HCV) : είναι ιογενείς λοιμώξεις που επηρεάζουν το ήπαρ.

    Ο τύπος Β μεταδίδεται ιδιαίτερα εύκολα (ακόμη και με ερωτικό φιλί μεταξύ συντρόφων με αιμορραγικά ούλα –ουλίτιδα). Σε οξεία φάση η ηπατίτιδα Β μπορεί να γίνει επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή. Έγκαιρη διάγνωσή της είναι απαραίτητη για την λήψη κατάλληλων προφυλακτικών μέτρων για το άτομο που έχει μολυνθεί. Σε περίπτωση που έχει κάποιος κάνει το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, τότε σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να επαναλαμβάνει την εξέταση anti-HBs η οποία ελέγχει την επάρκεια των αντισωμάτων του εμβολιασμού, και την πιθανή ανάγκη αναμνηστικού εμβολιασμού. Το τεστ ανιχνεύει την λοίμωξη, 20 περίπου ημέρες μετά την ημέρα της μετάδοσης του ιού.

    Ο τύπος C μεταδίδεται πιο δύσκολα, αλλά μεταπίπτει σε χρόνια λοίμωξη και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για την ανάπτυξη της θανατηφόρου ηπατικής κίρρωσης καθώς επίσης και του ηπατικού καρκίνου. Η έγκαιρη διάγνωση δίνει την δυνατότητα για την απαραίτητη θεραπεία και εκρίζωση της νόσου πριν την  δημιουργία βλαβών. Το τεστ ανιχνεύει την λοίμωξη, 3 μήνες μετά την ημέρα της μετάδοσης του ιού με αξιοπιστία  >95%.

    HIV-Ag (p24) + anti-HIV I/Io/II: Εντοπίζεται  ο ιός με την πλέον αξιόπιστη και ευαίσθητη μέθοδο άμεσου προσδιορισμού του (αντιγόνο Ag P24) και της ταυτόχρονης ανίχνευσης των αντισωμάτων που αναπτύσσει ο οργανισμός και στους δύο τύπους ( I & II ).  Η πρώιμη ανίχνευσή του είναι εξαιρετικά σημαντική για την έγκαιρη φαρμακευτική αντιμετώπισή της λοίμωξης, και τη μετάπτωσή της σε χρόνιο νόσημα, με  αναλογικά πολύ χαμηλότερη επικινδυνότητα. Το τεστ ανιχνεύει την λοίμωξη, 30 περίπου ημέρες μετά την ημέρα της μετάδοσης του ιού με αξιοπιστία > 95%.

    Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για πλέον γρήγορη ανίχνευση των λοιμώξεων από ηπατίτιδες B & C αλλά και από τον HIV, εκτελούμε τα αντίστοιχα τεστ μοριακής βιολογίας HBV, HCV, HIV, τα οποία παρουσιάζουν και πρακτικά αξιοπιστία 100%.

    Σε περίπτωση που πιθανός χρόνος λοίμωξης είναι μέχρι τρία 24-ωρα, πηγαίνετε ή επικοινωνήστε  ΑΜΕΣΑ με τα κέντρα Ειδικών Λοιμώξεων μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων ή με το ΚΕΛΠΝΟ ώστε να σας δοθεί εάν είναι εφικτό η προληπτική θεραπεία με την οποία αποφεύγεται η μετάδοση της λοίμωξης

    B’ Επίπεδο αναλύσεων , λοιμώξεις με μακροχρόνιες βλάβες του γενετικού συστήματος

    Οι επιπτώσεις που έχουν στην υγεία είναι μακροχρόνιες και πολλές φορές μπορεί να είναι και ιδιαίτερα καταστροφικές για το γενετικό σύστημα. Μεταξύ των επιπτώσεων, είναι :

    • στειρότητα για άνδρες και γυναίκες.
    • κολπίτιδες και τραχηλίτιδες, οι οποίες αυξάνουν την πιθανότητα έκτοπων κυήσεων.
    • καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας.
    • δερματικές αλλοιώσεις.
    • σοβαρές συστηματικές νόσοι με σοβαρές επιπλοκές σε μία μέλλουσα εγκυμοσύνη.

    Εάν διαπιστώσετε ότι πάσχετε από οποιοδήποτε σεξουαλικό νόσημα, θα πρέπει να ενημερώσετε  τους πρόσφατους σεξουαλικούς σας συντρόφους, ώστε να εξετασθούν κι αυτοί.

    Οι αναλύσεις που προτείνουμε είναι για την ανίχνευση των :

    Χλαμύδια, Ουρεόπλασμα, Μυκόπλασμα: ανιχνεύονται με ειδική καλλιέργεια και είναι οι πλέον συχνές βακτηριακές λοιμώξεις του γενετικού συστήματος, που είναι συνήθως ασυμπτωματικές. Η όποια λοίμωξη θεραπεύεται με απλή αντιβίωση, ενώ η μακροχρόνια αθεράπευτη παραμονή της έχει σοβαρές επιπτώσεις, ακόμα και στα παιδιά που μπορεί να γεννηθούν στο μέλλον.

    Γονόρροια: βακτηριακή λοίμωξη που ανιχνεύεται με καλλιέργεια, η οποία είναι εύκολα θεραπεύσιμη με αντιβίωση, αλλά εάν παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.

    Σύφιλη: βακτηριακή λοίμωξη που ανιχνεύεται με την εξέταση αίματος VDRL. Η ασθένεια επηρεάζει τους βλενογόνους και δημιουργεί πληγές στο δέρμα, κάνοντας εξαιρετικά εύκολη τη μετάδοση άλλων ασθενειών. Είναι εύκολα θεραπεύσιμη με αντιβίωση.

    Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV): ο κυρίως υπεύθυνος για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου, ενώ ανιχνεύεται και σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των καρκίνων του μαστού. Τις περισσότερες φορές ανιχνεύεται έμμεσα, με το τεστ ΠΑΠ. Επειδή υπάρχουν πολλοί τύποι του ιού, μεταξύ των οποίων λίγοι είναι επικίνδυνοι, όταν χρειαστεί να επιβεβαιώσουμε τη λοίμωξη από τον HPV, ανιχνεύουμε, με εξειδικευμένα τεστ μοριακής βιολογίας, μόνο τους επικίνδυνους τύπους (HPV types 16, 18, 31, 33, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68, και 73 ). Το τεστ μοριακής βιολογίας προτείνεται κατόπιν σύστασης του γυναικολόγου.

    Έρπης επιχείλιος (Ι), γεννητικών οργάνων(ΙΙ) (HSV I/II): από τη στιγμή που κάποιο άτομο μολυνθεί από ερπητοϊό, τότε γίνεται χρόνιος φορέας του ιού, ο οποίος εκδηλώνει περιοδικά συμπτώματα με χαρακτηριστικούς δερματικούς ερεθισμούς και εξανθήματα. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένη περιοχή, κατά τη φάση ενεργοποίησής του (με εξανθήματα).


    Οι καλλιέργειες για τις γυναίκες προτείνεται να γίνονται την 12η-15η ημέρα της περιόδου και πραγματοποιούνται με λήψη κολπικού εκκρίματος. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το εργαστήριο για να κλείσετε ραντεβού.
    Για τους άνδρες οι καλλιέργειες γίνονται με λήψη χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.
    Οι εξετάσεις αίματος γίνονται χωρίς καμία προετοιμασία καθημερινά.

Σχετικές εξετάσεις

  • Έλεγχος αναιμιών

    Οι αναιμίες μπορούν να προέλθουν κυρίως από : χρόνια νοσήματα, πχ νεοπλασίες απώλεια αίματος (κυρίως από το γαστρεντερικό) κακή διατροφή – έλλειψη αιμοποιητικών στοιχείων (π.χ.παρατεταμένες δίαιτες σε ζωϊκά παράγωγα) δυσπλασία – απλασία του μυελού – αιματολογικά νοσήματα (π.χ. Κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες, όπως μεσογειακή αναιμία ή “στίγμα”, δρεπανοκυτταρικη αναιμία, κληρονομική σφαιροκυττάρωση) παρατεταμένη ακινησία νεφρική ανεπάρκεια αυτοάνοσα νοσήματα χρήση φαρμάκων

  • Έλεγχος δυσλιπιδαιμιών (χοληστερίνες) – Καρδιαγγειακού κινδύνου – Υπέρτασης – Θρομβοφιλίας

    Τα λιπίδια και οι χοληστερίνες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σταδιακή στένωση των αγγείων, απειλώντας έτσι έμμεσα με αποφρακτικές νόσους κυρίως την καρδιά (με έμφραγμα του μυοκαρδίου), τον εγκέφαλο (κίνδυνος εγκεφαλικού) καθώς επίσης και τους πνεύμονες (κίνδυνος πνευμονικής εμβολής). Η διαδικασία του «χτισίματος» των αγγείων από αθηρωματικές πλάκες είναι διαδικασία αργή και μακροχρόνια και

  • Έλεγχος θυρεοειδούς

    Ο θυρεοειδής αδένας είναι κομβικό όργανο στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Οι ορμόνες που παράγει (Τ3 και Τ4) προσλαμβάνονται από όλα τα κύτταρα του οργανισμού και ρυθμίζουν τον μεταβολικό τους ρυθμό. Η υπερλειτουργία του αδένα, η υψηλή δηλαδή παραγωγή Τ3 και Τ4 συσχετίζεται με νευρικότητα, κακό ύπνο, υπέρταση, ταχυκαρδία, υπερβολική εφίδρωση, τρόμο στα χέρια, σύγχυση, ανεξήγητη

  • Έλεγχος λοίμωξης στομάχου από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

    Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο εντεροστοματικά, ακόμη και μέσω του αερολύματος της εκπνοής. Έτσι, εάν ένα άτομο φέρει τη λοίμωξη, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η λοίμωξη είναι παρούσα και στα δύο μέλη ενός ζευγαριού ή και σε όλα τα μέλη μιας οικογένειας. Η λοίμωξη θεραπεύεται απλά, με συνδυαστική φαρμακευτική αγωγή.

  • Έλεγχος σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών

    Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ελέγχονται προληπτικά, καθώς η μετάδοσή τους γίνεται τις περισσότερες φορές από άτομα που δεν έχουν αντιληφθεί ότι πάσχουν από αυτά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χρόνος για την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων και ενοχλήσεων κυμαίνεται από λίγους μήνες έως αρκετά χρόνια. Α’ Επίπεδο αναλύσεων, ιδιαίτερα επικίνδυνες λοιμώξεις : Ηπατίτιδες Β και C

Κλείστε ραντεβού