-
05 ΦΕΒ 15
Έλεγχος για άνδρες > 70 ετών
Βασικό Check up + Na, Κ, Ca, P, Mg, TP, Alb, Glob, Vit – B12, φυλλικό οξύ, PSA, fPSA, Τ3, fT4, TSH, CEA, aFP, CA19-9
Στον προληπτικό έλεγχο των ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας, πέρα από τον βασικό έλεγχο, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο του προστάτη καθώς και στη σωστή αναλογία των ιχνοστοιχείων και βιταμινών που μπορεί να διαταραχθούν από κακή απορρόφηση τροφών και πιθανή αφυδάτωση. Η λειτουργία των νεφρών και του ήπατος ελέγχονται αναλυτικότερα, ειδικά για ανθρώπους που βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή. Προαιρετικά ελέγχονται δείκτες νεοπλασίας των κυριοτέρων οργάνων, καθώς και η βιοχημική ρύθμιση του θυρεοειδούς.
Πέρα λοιπόν από τις αναλύσεις του βασικού Check Up, προτείνονται :
Οι ηλεκτρολύτες – Νάτριο (Να+) και Κάλιο (Κ+) είναι τα σημαντικότερα άλατα του οργανισμού τα οποία ρυθμίζονται μέσω των νεφρών. Επειδή η λειτουργία των νεφρών επιδεινώνεται σημαντικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, διαταραχή των επιπέδων τους μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, υπνηλία και να επηρεάσει τις πνευματικές λειτουργίες, μέχρι και να απορρυθμίσει σε επικίνδυνο βαθμό την καρδιακή λειτουργία. Οι εξετάσεις είναι απολύτως απαραίτητες σε περιπτώσεις χρόνιων φαρμακευτικών αγωγών και ειδικά σε περιπτώσεις διουρητικών και καρδιολογικών φαρμάκων που απορρυθμίζουν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών.
Το Ασβέστιο (Ca,) ο Φώσφορος (P) και το Μαγνήσιο (Mg) αποτελούν τα κύρια ιχνοστοιχεία του ανθρώπου. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, προβλήματα δυσαπορρόφησης τροφών, αλλαγή στις διατροφικές συνθήκες αλλά και λήψη φαρμάκων, μπορούν να τροποποιήσουν σημαντικά τα επίπεδά τους, υποβαθμίζοντας την υγεία των μεγαλύτερων ανδρών. Κνιδώσεις και μυϊκές κράμπες αποτελούν ισχυρή ένδειξη διαταραχών των ιχνοστοιχείων αυτών.
Λευκώματα (Total Proteins), Αλβουμίνες (Alb) και Σφαιρίνες (Glob) αποτελούν έμμεσους δείκτες σωστής διατροφής (ποσοτικά και ποιοτικά) αλλά και δείκτες της σωστής λειτουργίας του ηπατικού μεταβολισμού και της γενικότερης υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρηξίματα στα κάτω άκρα, πυρετοί, πόνοι στα οστά, αποτελούν μερικές από τις ενδείξεις διαταραχών των λευκωμάτων.
Βιταμίνη Β12 (Vit. B12) και Φυλλικό Οξύ (Folic Acid) είναι διατροφικά στοιχεία που συχνά παρουσιάζονται σε χαμηλές τιμές στις ηλικίες αυτές, λόγω των χαμηλών αναγκών σε ποσότητα της προσλαμβάνουσας τροφής αλλά και λόγω προβλημάτων απορρόφησης που εντείνονται από πιθανή πολυφαρμακία. Χαμηλές τιμές συσχετίζονται με αναιμία, κόπωση, καχεξία, μέχρι και νευρολογικά προβλήματα.
PSA (προστατικό αντιγόνο) και free PSΑ (ελεύθερο προστατικό αντιγόνο) σε ταυτόχρονη μέτρηση, δίνουν μία πλέον ασφαλή εικόνα για την υγεία του προστάτη σε αυτές τις ηλικίες, διαχωρίζοντας την αναμενόμενη για την ηλικία υπερπλασία του προστάτη από τον καρκίνο του.
Τ3 (τριιωδοθυρονίνη), fT4 (ελεύθερη θυροξίνη), TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη) αποτελούν τις βασικές εξετάσεις που ελέγχουν την παραγωγική ικανότητα αλλά και τη ρύθμιση του θυρεοειδούς. Πιθανός υποθυρεοειδισμός προκαλεί την συχνά παρατηρούμενη καχεξία και κατάθλιψη στα μεγαλύτερα άτομα.
CEA (καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο), aFP (α-εμβρυϊκή πρωτεΐνη), CA 19-9 (καρκινικό αντιγόνο 19-9) σε συνδυασμό, ανιχνεύουν τις συχνές για την ηλικία φλεγμονές του γαστρεντερικού συστήματος και των οργάνων της κοιλιακής χώρας γενικότερα, ή και πιθανές νεοπλασίες.
Τα αποτελέσματα σας τα παραδίδουμε με πλήρη επεξήγηση – αξιολόγηση και πρώτες οδηγίες εφ’οσον χρειασθούν
Σαν προετοιμασία για την πρωινή αιμοληψία και εξέταση, προτείνονται τα εξής :
– να γίνει υποχρεωτικά λήψη γεύματος το προηγούμενο βράδυ.
– η λήψη του τελευταίου γεύματος να γίνει μέχρι και 11-12 ώρες πριν την αιμοληψία.
– το βραδινό γεύμα να έχει τα λιγότερα δυνατά ζωικά λιπαρά (εάν εμπεριέχει τυριά, λιπαρά γαλακτοκομικά και κρέατα).
– το πρωί να μη γίνει λήψη γεύματος, παρά μόνο καφέ, με ελεύθερη κατανάλωση νερού.Για τη λήψη των ούρων :
– συλλέγονται τα πρώτα πρωινά.
– τοπική πλύση με άφθονο νερό, χωρίς σαπούνι.
– τα πρώτα ούρα της ούρησης τα απορρίπτουμε και συλλέγουμε μία μικρή ποσότητα από τα μεσαία της ούρησης, σε ειδικό ουροσυλλέκτη-
Σχετικές εξετάσεις
-
Απλός έλεγχος
Γενική αίματος, ΤΚΕ, σάκχαρο, ούρια, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, γ-GT, SGOT, SGPT
-
Βασικό check-up
Γενική αίματος, ΤΚΕ, CRP, σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, κάλιο, νάτριο, χοληστερίνη, HDL, LDL, αθηρωματικός δείκτης, τριγλυκερίδια, ολικά λιπίδια, γ-GT, τρανσαμινάσες, γενική ούρων
-
Βασικός έλεγχος για παιδιά 3-13 ετών
Έλεγχος βασικού Check up και επιπλέον IgE, σίδηρος και φερριτίνη, ASTO, λιποπρωτείνη Lp-α, ομοκυστείνη
-
Έλεγχος για άνδρες 18-40 ετών
Βασικό Check up + ομοκυστεΐνη, Lp(a), ινωδογόνο, CK, HBsAg, anti-HIV
-
Έλεγχος για άνδρες 40-70 ετών
Check up ανδρών 18-40 + PSA, PLAC test, CEA, aFP, CA19-9, Testo, free-Testo
-
Έλεγχος για άνδρες > 70 ετών
Βασικό Check up + Na, Κ, Ca, P, Mg, TP, Alb, Glob, Vit – B12, φυλλικό οξύ, PSA, fPSA, Τ3, fT4, TSH, CEA, aFP, CA19-9
-
Έλεγχος για γυναίκες > 70 ετών
Βασικό Check up + Na, K, Fe, Ferr, Ca, P, Mg, TP, alb, glob, B12, folate, TSH, CEA, aFP, CA 19-9
-
Έλεγχος για γυναίκες σε εμμηνόπαυση
Βασικό Check up + Fe, Ferr, Ca, Ca ούρων 24ώρου, NTx ούρων 2ώρου, PTH, Vit D3-25(ΟΗ), Τ3, freeT4, TSH, anti-TPO/TG, CEA, CA 125, CA 15.3, CA 19.9
-
Έλεγχος για νέες γυναίκες
Βασικό Check up + Fe, Ferr, Ca, T3, fT4, TSH, anti -TPO, anti -TG, CA -125, PRL, CA 15-3, κολπικές καλλιέργειες, HBsAg, anti-HIV