• 02 ΝΟΈ 22

  Το Υγεία Φλώρινας, για δέυτερη συνεχόμενη χρονιά, θέλοντας να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τη νόσο στις 14 Νοεμβρίου, σας προσκαλεί σε δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο από 7 έως 18 Νοεμβρίου που αφορά:

  • μέτρηση της γλυκόζης αίματος νηστείας,
  • μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και
  • γενική ούρων.

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ; 

  Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος κατά την οποία το πάγκρεας δε μπορεί να παράξει αρκετή ινσουλίνη ή να χρησιμοποιήσει ικανοποιητικά την παραγόμενη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ορμόνη για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς συμβάλει στη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας. Η έλλειψη ή δυσλειτουργία της ινσουλίνης συνεπάγεται την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα που οδηγεί σε διάφορες επιπλοκές στον οργανισμό. Σήμερα υπολογίζεται πως περίπου 415 εκατομμύρια ενηλίκων παγκοσμίως νοσούν από Διαβήτη και 318 εκατομμύρια επιπλέον έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη.

  Ο Σακχαρώδης Διαβήτης διακρίνεται σε:

  • Διαβήτη τύπου Ι, ο οποίος εμφανίζεται ξαφνικά σε άτομα νεαρής, συνήθως, ηλικίας και θεωρείται αυτοάνοση ασθένεια
  • Διαβήτη τύπου ΙΙ, ο οποίος εμφανίζεται σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως υπέρβαρους ή με μεταβολικό σύνδρομο, και
  • Διαβήτη κύησης στον οποίο η διαταραχή των υδατανθράκων διαγιγνώσκεται κατά την έναρξη ή τη διάρκεια της κύησης

  Η διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη στηρίζεται στα αποτελέσματα αιματολογικών εργαστηριακών ελέγχων των επιπέδων γλυκόζης, είτε σε τυχαία εξέταση είτε επί της εμφανίσεως συμπτωμάτων. Πιθανά συμπτώματα που αφορούν όλους τους τύπους Διαβήτη είναι: πολυδιψία, ξηροστομία, πολυουρία, μειωμένη αντοχή, έντονη κόπωση, πολυφαγία, απότομη απώλεια βάρους και θολή όραση. Ωστόσο, σε πρώιμα στάδια μπορεί να είναι ασυμπτωματική.

Photostream