• 03 ΝΟΈ 21

  Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος κατά την οποία το πάγκρεας δε μπορεί να παράξει αρκετή ινσουλίνη ή να χρησιμοποιήσει ικανοποιητικά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ορμόνη για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς συμβάλει στη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας. Η έλλειψη ή δυσλειτουργία της ινσουλίνης συνεπάγεται την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα που οδηγεί σε διάφορες επιπλοκές στον οργανισμό. Σήμερα υπολογίζεται πως 415 περίπου εκατομμύρια ενηλίκων παγκοσμίως νοσούν από Διαβήτη και 318 εκατομμύρια ακόμη έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη.

  Ο Σακχαρώδης Διαβήτης διακρίνεται σε:

  • Διαβήτη τύπου Ι, ο οποίος εμφανίζεται ξαφνικά σε άτομα νεαρής, συνήθως, ηλικίας και θεωρείται ανοσολογική ασθένεια.
  • Διαβήτη τύπου ΙΙ, ο οποίος εμφανίζεται σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως υπέρβαρους ή με μεταβολικό σύνδρομο.
  • Διαβήτη κύησης, στον οποίο η διαταραχή των υδατανθράκων διαγιγνώσκεται κατά την έναρξη ή τη διάρκεια της κύησης.

  Η διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη στηρίζεται στα αποτελέσματα αιματολογικών εργαστηριακών ελέγχων των επιπέδων γλυκόζης, είτε σε τυχαία εξέταση, είτε επί της εμφάνισης συμπτωμάτων. Πιθανά συμπτώματα που αφορούν όλους τους τύπους Διαβήτη είναι: πολυδιψία, ξηροστομία, πολυουρία, μειωμένη αντοχή, έντονη κόπωση, πολυφαγία, απότομη απώλεια βάρους και θολή όραση. Ωστόσο, σε πρώιμα στάδια μπορεί να είναι ασυμπτωματική.

  Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου το ΥΓΕΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ θέλοντας να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σας προσκαλεί από 8 έως 17 Νοεμβρίου σε δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο, που αφορά:

  • μέτρηση της γλυκόζης αίματος νηστείας
  • μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c)
  • γενική ούρων

Photostream